Ideomotor testen en spiertesten
Geplaatst door orthokin op December 21 2008 12:43:56
De gedachte was er altijd, maar nu is ie er dan echt ... spiertesten is gedeeltelijk gebaseerd op het ideomotor mechaniek. Ik durf het aan.
Uitgebreid Nieuws
De gedachte was er altijd, maar nu is ie er dan echt ... spiertesten is gedeeltelijk gebaseerd op het ideomotor mechaniek. Ik durf het aan.

"Het ideomotor effect is een psychologisch fenomeen waarbij een persoon onbewuste bewegingssignalen afgeeft." [http://en.wikipedia.org/wiki/Ideomotor_effect]

Sleutelwoord in deze definitie is het onbewuste. Het is een "onmetelijk" begrip en ik doe dan ook maar geen poging om dit te verklaren. Maar als je voorgaande artikelen hebt gelezen, zul je er misschien in mee kunnen gaan dat basis voor een goede spiertestervaring is een rapport kunnen maken met hetgeen wat er speelt. Nu kun je dit laatste zien als afstemmen op gedachten, energie en/of emoties.

Afstemmen ja! Om af te stemmen zal je je zelf moeten trainen om rapport te maken en je begint met jezelf leeg maken. En al testende kom je dan vanzelf in de flow van hetgeen er speelt. En accepteer wat er wordt aangereikt.

Een cliƫnt vertelde me, "het is echt boeiend, want geen ene sessie is hetzelfde." En dat is toch precies het gevolg van het instellen op de gedachten, energie en/of emoties van het moment.
Afhankelijk van de persoon doe ik: bodywork of stress management met "maak het verhaal".

Bodywork is simpel werk punten drukken, vasthouden, masseren (al dan niet acupunctuurpunten) en als ik in de stemming ben dan "lees" ik wat de punten te vertellen hebben via hun symboliek. Dat kan heel leuk zijn ... maar doel van elke sessie is toch, dat er wat verandert.

En hoe weet ik dat ... door de spiertest, die door middel van het Ideomotor mechanisme mij aangeeft of ik klaar ben of niet. En ook heb je kunnen lezen dat het mij inzicht geeft in de mate van acceptatie (verankering).

Het uiteindelijke doel van elke sessie is "Verandering, danwel mogelijkheid tot verandering".

P.S. Andere vormen van Ideomotor testen zijn: pendelen, wiggelroede, biotensor, schtick, VAS, OUIA-bord.