De ontwikkeling van de Kinesiologie in Nederland
Geplaatst door orthokin op March 08 2009 21:25:52
TIG19_3_05 – Coby Schasfoort beschrijft hoe zij deze ontwikkeling vanaf vrijwel het begin heeft meegemaakt, en heeft mee ontwikkeld. Coby Schasfoort heeft een behandelingspraktijk en opleidingscentrum in de Toegepaste Kinesiologie. Ze heeft meerdere boeken geschreven. >>
Uitgebreid Nieuws
TIG19_3_05 – Coby Schasfoort beschrijft hoe zij deze ontwikkeling vanaf vrijwel het begin heeft meegemaakt, en heeft mee ontwikkeld. Coby Schasfoort heeft een behandelingspraktijk en opleidingscentrum in de Toegepaste Kinesiologie. Ze heeft meerdere boeken geschreven.

Spiertesten – We leerden spiertesten, maar eigenlijk wisten we niet eens goed wat dat was. Iemand hield zijn arm of been op in een bepaalde positie, en dan zei degene die testte “geef weerstand” (dat was het woord wat we toen nog gebruikten), en drukte daarna je op de arm of het been.

We oefenden toen zelfs nog op een weegschaal om te zien hoeveel druk je kon uitoefenen: ongeveer 2 kilo… Iedereen ging dan ook langs de weegschaal om te voelen hoe dat voelde: 2 kilo druk. Dat was 20 jaar geleden en tegenwoordig denken we daar anders over; nu wordt getest met minimale druk, in grammen, om de geteste spieren niet te belasten. Dat voorkomt een onbewuste touwtrekkerij waarbij de spieren in verzet komen, en zich sterk gaan maken in een impliciet ‘ik win en jij verliest’ scenario.

Hoe dat allemaal werkte vonden we toen onbelangrijk; dat stond wel in het boek van John Thie waarmee we werkten. Wat me fascineerde was dat je direct resultaat zag.

Praktijkvoorbeeld – "In mijn beginnende praktijkje als natuurgeneeskundige had ik al eens; zonder veel resultaat, gewerkt met fytotherapie en voetzool reflexologie met een meneer met clusterhoofdpijn.
Ik stelde hem voor om datgene wat ik net had geleerd op hem te proberen hij vond alles best, hij was ten einde raad. Ik had toen nog geen massagetafel en terwijl hij op de grond lag heb ik de checklist van het boek erop aangesproken en de 14 spiertesten gedaan.
Ik wist toen nog steeds niet precies wat ik deed; ik bedoel, ik zag al die verbanden nog niet. Ik wist alleen dat als je hier drukte en dan daar corrigeerde, dat er iets gebeurde. Inderdaad was de hoofdpijn daarna weg."

Lees verder http://www.tigweb.nl/TIG19_3_05_Schasfoort__1-4__-_Spiertesten.pdf